Risicolocaties

De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.

Appiushof, Scharnerweg, Hazendanslaan, Meerssenerweg, Nijverheidsweg, Demertstraat, Kruisstraat, Veldstraat Sibemaweg, Burgemeester Cortenstraat, Clavecymbelstraat, Potteriestraat, Bergerstraat en Ambyerstraat Zuid: 50 km/u wegen, brom-/snorfietsers en de positie op de rijbaan, fiets en e-bike, oudere fietser (e-bike), snelheid in het verkeer

Deze wegen zijn onderdeel van een schoolroute voor basis- en/of voortgezet onderwijs. Tevens zijn het gebiedsontsluitingswegen en daarmee ook routes richting het centrum van Maastricht. Het is dus aannemelijk dat veel langzaam en gemotoriseerd verkeer gebruik maakt van deze wegen. De wegen zijn niet goed ingericht volgens de richtlijnen van het CROW. Zo ontbreken vrijliggende fietsvoorzieningen en wordt er geparkeerd langs de rijbaan. O.a. de Meerssenerweg, Clavecymbelstraat en Potteriestraat kenmerken zich tevens door een hoge V85. Ook hebben op deze wegen in het verleden diverse ongevallen plaatsgevonden, waaronder met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en brom- en snorfietsers.

Koning Clovisstraat, Baron van Hovellstraat, Haspengouw, Friezenstraat, Calvariestraat, D’Artagnanlaan, Observantenweg, Bergweg, Eenhoornsingel, Artsenijstraat: 30 km/u wegen, fiets en e-bike, oudere fietser (e-bike), snelheid in het verkeer

Deze wegen zijn (in de langsrichting én kruisend) onderdeel van een schoolroute voor basis- en/of voortgezet onderwijs. Het is dus aannemelijk dat veel langzaam verkeer gebruik maakt van deze wegen. De balans tussen vorm, functie en gebruik op deze wegen is niet goed. Zo zijn ze voorzien van gesloten verharding en wordt de snelheid onvoldoende geremd. Dit heeft ook tot gevolg dat de V85 met regelmaat wordt overschreden. Tevens hebben op deze wegen in het verleden diverse ongevallen plaatsgevonden, waaronder met fietsers.

Avenue Ceramique, Sphinxlunet, Herculeshof, Dokter Bakstraat, Malbergsingel, Akersteenweg oudere fietser (e-bike), snelheid in het verkeer

Deze straten kenmerken zich door de nabijheid van hoge concentraties ouderen én nabijgelegen voorzieningen. Dit maakt het aannemelijk dat ouderen zich verplaatsen over deze wegen of deze wegen kruisen. Deze wegen zijn niet volledig in balans qua vorm, functie en gebruik. Op enkele wegen wordt de snelheidslimiet overschreden en er zijn (daar waar de snelheid 50 km/u is) geen vrijliggende fietsvoorzieningen. Tevens heeft op al deze wegen meer dan 1 letselongeval plaatsgevonden met slachtoffers in de leeftijdscategorie 60+.

30 km/u wegen in de binnenstad: 30 km/u wegen, fiets, oudere fietser (e-bike)

De 30 km/u wegen in de binnenstad kennen een risicocijfer van 1,148, ca. 2,5 keer zo veel als het gemiddelde risicocijfer van de provincie (0,508) en ca. 2x zo hoog als het risicocijfer van de overige wijken in Maastricht. In de binnenstad ligt daarnaast het station, enkele basisonderwijs locaties en nabij de binnenstad liggen VO locaties, waardoor meerdere Basisonderwijs (BO) en Voortgezetonderwijs (VO) routes de binnenstad kruisen. Ook is het centrum zeer aantrekkelijk voor toeristen. Dit zorgt voor de aantrekking van langzaam verkeer, waaronder fietsers en voetgangers. De hoge mate van interactie die ontstaat door de aanwezigheid van veel verschillende verkeerssoorten vormt een risico voor kwetsbare verkeersdeelnemers. Op diverse wegen in het centrum vindt deze interactie ook plaats op wegen die niet volledig voldoen aan de richtlijnen. Zo zijn wegen smal voor de combinatie fiets- en autoverkeer en ontbreken snelheidsremmende maatregelen. Ook zijn diverse wegen in het centrum (met name die met relatief meer autoverkeer) nog voorzien van gesloten verharding. Op met name deze wegen hebben in het verleden relatief veel ongevallen plaatsgevonden met kwetsbare verkeersdeelnemers.