Risicothema 3, 4 en 5: Brom-/snorfietsers en de positie op het fietspad OF op de rijbaan

Er is een groeiend aantal brom- en snorfietsen. Dit vergroot in de toekomst de kans op interactie met deze vervoerswijze. Het aandeel slachtoffers op de brom- en snorfiets is relatief hoog, ook in vergelijking met andere gemeenten. De positie van de brom- en snorfiets op de weg staat ter discussie door het hoge aandeel ongevallen op kruispunten van 50 km/u wegen.

Het aandeel bromfietsen in Maastricht is 4,4%. Dit aandeel is hoger dan in Nijmegen (2,92%) en ’s-Hertogenbosch (1,78%). Het aandeel snorfietsen is 14,4%. Dit aandeel is eveneens hoger dan in Nijmegen (8,38%) en ’s-Hertogenbosch (8,15%). Het aandeel brom- en snorfietsen blijft de afgelopen jaren stabiel, alsmede dus het aandeel als onderdeel van het straatbeeld.

Het aandeel slachtoffers op de brom- en snorfiets is 31% (12% snorfiets, 19% bromfiets). Daarbij zijn alleen de ongevallen op gemeentelijke wegen meegenomen. Dit aandeel is relatief hoger dan in Nijmegen (25%) en gelijk aan ’s-Hertogenbosch (31%). Circa 62% van de ongevallen vindt plaats op 50 km/u wegen. Op 50 km/u wegen vallen relatief gezien meer ongevallen op kruispunten (ca. 61%) dan op wegvakken (39%). De meeste brom- en snorfietsongevallen vinden plaats in de leeftijdscategorie 25-39 jaar (ca. 22%) en 18-24 jaar (ca. 18%). Het gegeven dat het aandeel ongevallen hoog is en het aandeel brom- en snorfietsen wat onderdeel uit gaat maken van het verkeerssysteem de komende jaren groeit maakt deze kwetsbare verkeersdeelnemers een risico.

Het wordt in Nederland op de fietspaden steeds drukker. Het aanwezige risico in Maastricht rondom de brom- en snorfietsers maakt dat menging van het (langzamer rijdend) fietsverkeer en de brom- en snorfietser een veiligheidsrisico kan zijn. Het standaard uitgangspunt bij de gemeente Maastricht is dat bromfietsers op de rijbaan zitten binnen de bebouwde kom, conform de landelijke lijn. Met daarbij de volgende aspecten waarop wordt afgeweken van de lijn:

  • De maximum snelheid 70 km/uur bedraagt

  • Er twee doorgaande rijstroken zijn per richting voor gemotoriseerd verkeer

  • Er een jojo effect ontstaat voor brommer van op-af-op-af.

  • Als het vanuit risico te onveilig is voor de bromfietser

Figuur 4: Fiets- en bromfietspaden in de gemeente Maastricht (gedateerde kaart, ca. 90% accuraat)

We zien tegelijkertijd dat de veel ongevallen met brom- en snorfietsers plaatsvinden op 50 km/u wegen, waar de brom- en snorfietser op het fietspad zit. Omdat de meeste ongevallen op kruispunten plaatsvinden, veelal combinatie met de personenauto, kan juist de plotselinge interactie tussen de hoge snelheden van de brom- en snorfiets afkomstig vanaf het fietspad en de personenauto vanaf de rijbaan zorgen voor een verhoogd risico.