Education

Maatregelrichtingen

Nr.

Risicothema

Projecten

1.1

50 km/uur wegen

Het risico op 50 km per uur wegen ontstaat doordat er geen scheiding is tussen auto’s en fietsen. Naast infrastructurele maatregelen kan voorlichting mogelijk een effect hebben op de attitude van mensen. Je kunt vaardigheden van mensen trainen door een e-bike training.. Als aanvulling kunnen hier ook campagnes uitgevoerd worden die gericht zijn op het snelheidsgedrag van automobilisten.

1.2

60 km/uur wegen

Op 60 km/uur wegen rijden, naast auto- en landbouwverkeer,, ook (veel) fietsers en e-bikers. Dit type wegen bevindt zich vaak in agrarisch buitengebied.. Zorg ervoor dat de doelgroepen fietsers, e-bikers en bestuurders van landbouwvoertuigen via specifieke educatieprogramma’s bereikt worden: hoe kunnen ze (nonverbaal) met elkaar communiceren zodat de (subjectieve) veiligheid wordt vergroot? Daarnaast kan er aandacht bested worden aan de dode hoek.

1.3

80 km/uur wegen

Een belangrijke risicofactor op 80 km/uur wegen is de rijsnelheid. Relatief veel slachtoffers vallen onder jonge beginnende automobilisten (vaak eenzijdige ongevallen). Zorg voor specifieke educatie gericht op de in deze doelgroep, zoals zelfoverschatting en gebrek aan gevaarherkenning vanwege een nog niet volledig ontwikkeld brein. Verder is het zinvol om aan te sluiten bij landelijke campagnes over rijsnelheid, afleiding en rijden onder invloed, zoals de MONO-campagne.

1.4

Fiets (e-bike)

Voor de fiets (e-bike) verschilt het per doelgroep wat belangrijk is om aandacht aan te besteden. Belangrijk bij (jonge) fietsers is om (ook) aandacht te besteden aan het thema afleiding. Voor de doelgroep 12 – 14 jaar (einde basisschool, begin voortgezet onderwijs) zijn hiervoor verschillende programma’s beschikbaar. Voor de doelgroep ouderen is het belangrijk dat zij veilig kunnen blijven fietsen zolang zij de benodigde kennis en vaardigheden bezitten, én vooral zich bewust zijn van hun lichamelijke en geestelijke beperkingen, en hun gedrag daarop afstemmen. Er zijn verschillende trainingen en programma’s beschikbaar die zich hierop richten.

1.5

Oudere (e-) fietser

Ouderen kunnen veilig blijven fietsen zolang zij de benodigde kennis en vaardigheden bezitten, én vooral zich bewust zijn van hun lichamelijke en geestelijke beperkingen, en hun gedrag daarop afstemmen. Er zijn verschillende trainingen en programma’s beschikbaar die zich hierop richten.

1.6

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed van alcohol en drugs komen o.a. aan de orde in de programma’s voor jonge bestuurders. Daarnaast verdient het aanbeveling aan te sluiten bij landelijke en provinciale campagnes over dit thema. Het thema moet regelmatig onder de aandacht worden gebracht van de diverse doelgroepen.

1.7

Snelheid in het verkeer

Aandacht dient uit te gaan naar creëren van bewustzijn van het gevaar van te hard rijden en het uitvoeren van campagnes die gericht zijn op het snelheidsgedrag van automobilisten. Aansluiting bij de landelijke campagnes over rijsnelheid is zinvol.

1.8

Afleiding in het verkeer

Afleiding in het verkeer dient aan de orde te komen in programma’s voor de verschillende doelgroepen, ook oudere (e-)fietsers. Daarnaast verdient het ook aanbeveling aan te sluiten bij landelijke en provinciale campagnes over afleiding in het verkeer (bijv. MONO). Specifiek zou aandacht uit moeten gaan naar de doelgroep rijbewijsbezitters en daarbinnen (op basis van landelijke inzichten) met name het zakelijke verkeer.

1.9

Verkeersovertreders

Voor de aanpak van verkeersovertreders kan worden aangesloten bij de landelijke aanpak van bestuurders die opvallen door ernstige overtredingen in het kader van de zogenaamde Vorderingsprocedure.

Tabel 11: Maatregelrichtingen Education

Kosten

De kusten van verkeerseducatie zijn afhankelijk van het type educatie of campagneprogramma en daarmee afhankelijk van duur, vorm, aantal deelnemers, etc.