Risicolocaties

De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.

Overloonseweg (30 km/u deel): fiets (e-bike), snelheid in het verkeer

Het 30 km/u gedeelte van de Overloonseweg is onderdeel van zowel een drukke basisonderwijs (BO) als voortgezet onderwijs (VO) route. Tevens is de weg onderdeel van het recreatief fietsroutenetwerk en is het een alternatieve verbinding t.o.v. de Nieuwe Overloonseweg van de Noordsingel de kern uit, richting Overloon. Dit maakt er op deze route interactie ontstaat tussen diverse verschillende weggebruikers. De weg is niet goed ingericht volgens de Duurzaam Veilig richtlijnen. Zo liggen er onvoldoende snelheidsremmende maatregelen, beschikt de weg over gesloten verharding, is oversteken niet veilig en wordt er met regelmaat te hard gereden. De V85 op delen van de weg op ca. 40 km/u of hoger. In het verleden hebben er op deze weg enkele ongevallen plaatsgevonden.

Stationsweg (Venray): 50 km/u, fiets (e-bike), snelheid in het verkeer
De Stationsweg is een van de ontsluitingswegen van het oosten van Venray. De weg is onderdeel van een VO-route en over de weg kruisen diverse BO-routes. Tevens vormt de weg een verbinding tussen de wijk aan de noordzijde en voorzieningen (o.a. supermarkten) aan de zuidzijde. Het is dus aannemelijk dat in zowel de langsrichting als kruisend hier veel interactie ontstaat met verschillende weggebruikers. De inrichting van de weg voldoet niet aan de richtlijnen. Zo ontbreken vrijliggende fietspaden en zijn de aanwezige fietssuggestiestroken erg smal. Ook zijn er in de langsrichting bushaltes gemaakt waarbij er geen haven is voor de bus om te stoppen. Dit resulteert in het stoppen van de bus op het fietspad wat bij inhalen kan leiden tot gevaarlijke interactie tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer. Ook zijn de oversteeklocaties risicovol omdat de inrichting niet volledig voldoet en ontbreken oversteekvoorzieningen nabij de bushaltes wat kan leiden tot onverwachte oversteekbewegingen. De V85 op de Stationsweg ligt licht boven de 50 km/u. In het verleden hebben er meerdere ongevallen plaatsgevonden op zowel de langsrichting als de kruisingen van de Stationsweg. Ondanks de beperkte snelheidsoverschrijding kent de weg wel een rode CROSS-score (hoog aandeel snelheid en ongevallen).

Sint Jozefstraat (Smakt), Grootdorp (Merselo): fiets (e-bike), snelheid in het verkeer
Deze wegen zijn 30 km/u erftoegangswegen met een ontsluitende werking voor de kernen Smakt en Merselo. De wegen zijn daarmee belangrijk voor de ontsluiting van het dorp maar ook onderdeel van fietsroutes zoals recreatief en BO- en VO. Tevens zijn de wegen ook toegestaan voor landbouwverkeer. Er is hier dus veel interactie tussen verschillende modaliteiten. De wegen zijn niet volledig ingericht volgens de richtlijnen met o.a. de aanwezigheid van gesloten verharding en geen geloofwaardige snelheidslimiet. Dit resulteert ook in regelmatige snelheidsoverschrijdingen met een V85 van boven de 40 km/u. De hoge snelheden zorgen ook voor gele CROSS-scores op deze wegen.

Zeilbergseweg (Ysselsteyn), Vliegert (Schoor), Castenrayseweg incl. en ten noorden van kruispunt met Heesakker, Geysterseweg (Oostrum): 60 km/u, fiets (e-bike), snelheid in het verkeer
Deze wegen zijn allemaal gelegen in het buitengebied en onderdeel van recreatieve fietsroutes (ook door de aanwezigheid van bijv. een camping op de Zeilbergseweg) én drukke VO-routes. Daarmee is het aandeel fietsers hier relatief hoog. De wegen voldoen slechts beperkt aan de Duurzaam Veilig richtlijnen. Zo ontbreken snelheidsremmende maatregelen en ligt niet op elke kruising een plateau wat resulteert in een V85 van meer dan 80 km/u. In combinatie met de vele fietsers kan dit tot risicovolle situaties leiden. In het verleden heeft dit geleid tot een of enkele ongevallen op deze wegen.

Kruispunten Kleindorp/Beekweg, Heidseschoolweg/Deurneseweg, Rouwkuilenweg/Deurneseweg: 80 km/u, fiets (e-bike), snelheid in het verkeer
De Beekweg en Deurneseweg zijn 80 km/u wegen in de gemeente Venray die ook in de nabije toekomst 80 km/u wegen blijven. Dit zijn belangrijke verbindingswegen tussen kernen waar veel verkeer gebruik van maakt. Tegelijkertijd zijn er enkele kruisingen met recreatieve fietsroutes of VO-routes. Focus dient vooral te liggen op deze kruisingen. De weg is veilig voor fietsers vanwege de aanwezigheid van vrijliggende fietsvoorzieningen maar oversteken op deze locaties gebeurt nog steeds in 2x. In combinatie met de hoge snelheden (V85 ca. 92 km/u) leidt dit tot risicovolle situaties. In het verleden heeft dit mede geresulteerd in diverse ongevallen. Het kruispunt Kleindorp/Beekweg is in beheer van de gemeente. De andere twee kruispunten zijn in beheer van de provincie Limburg.

Ongevallenlocaties met betrokkenheid van Oost-Europeanen nabij locaties met arbeidsmigranten
Een relatie tussen ongevallenlocaties met Oost-Europeanen nabij locaties met arbeidsmigranten kan niet als volledig causaal worden gezien. Wel kan een signaal zijn voor extra onderzoek of bijv. campagneactiviteiten. De locaties met arbeidsmigranten waar in de nabijheid enkele ongevallen (2014-2020) met betrokkenheid van Oost-Europeanen hebben plaatsgevonden zijn:

  • Ooijenseweg 14, Blitterswijck (3 in de directe omgeving)

  • Lollebeekweg 22, 33 en 75, Castenray (2 in de directe omgeving)

  • Laagriebroekseweg 1, 1-1a en 14, Leunen (2 in de directe omgeving)

  • Overbroekseweg 1, Leunen (5 op de kruispunten met de Veulenseweg en Horsterweg)

  • Hoogriebroekseweg 7, Oirlo (4 op het kruispunt met de Horsterweg)

  • MH Venray Conifeer 1 t/m 67, Oostrum (7 in de directe omgeving)

  • Deurneseweg 145, Ysselsteyn (5 in de directe omgeving)