Risicothema 2: 60 km/u wegen
De combinatie van het risicocijfer, de beperkte inrichting van enkele wegen, de hoge snelheid en het aandeel aan slachtoffers zorgt dat 60 km/u wegen een risicothema zijn in de gemeente Venray.
Het aandeel 60 km/u wegen in de gemeente Venray is (48%) en ligt daarmee hoger dan in Weert (45%) maar lager dan in Peel en Maas (61%).
Om inzicht te geven in de balans tussen functie, vormgeving en gebruik op de 60 km/u wegen in Venray zijn 13 60 km/u zones en specifiek 39 60 km/u wegen gescoord in de vormtoets. Alle 13 zones scoren gemiddeld een voldoende, 5 van de 7 punten. De beperkingen zitten in deze zones met name in het feit dat bijna overal de snelheidslimiet niet wordt geaccepteerd. Dat wordt mede veroorzaakt doordat niet alle kruispunten met andere 60 km/u wegen zijn voorzien van een plateau en dat snelheidsremmende maatregelen deels ontbreken. Wanneer specifiek wordt gekeken naar de gescoorde 60 km/u wegen dan komt naar voren dat er diverse wegen afwijken van de ‘voldoende’ inrichting van de 60 km/u zones. De gescoorde wegen kennen een gemiddelde score van 4,3 van de 7 punten en kenmerken zich naast dat ook hier de snelheidslimiet niet wordt geaccepteerd mede door het ontbreken van snelheidsremmende maatregelen en plateaus op de kruisingen ook doordat de snelheidslimiet niet altijd herkenbaar is en er op sommige wegen meer dan het gewenste aantal motorvoertuigen per etmaal (<2.500) bevind. De wegen die het slechtst scoren in de vormtoets zijn:
-
Horsterweg: score 2,5
-
Maasheseweg: score 3
-
Veulenseweg: score 3
-
Lorbaan: score 3
-
Rouwkuilenweg Noord: score 3
-
Overloonseweg: score 3
-
Geijsterseweg: score 3,5
-
Oostrumseweg: score 3,5
Op deze wegen spelen alle hierboven genoemde beperkingen in meer of mindere mate én is ook niet overal de voorrang correct geregeld waardoor dit resulteert in een lager dan gemiddelde score.
De V85 uit de snelhedentool van VIA laat zien dat de maximum snelheid op 60 km/u wegen de snelheid met regelmaat (fors) wordt overschreden. Dit bevestigt het beeld uit de vormtoets.
Kijkend naar de ongevallen zien we dat op 60 km/u wegen het risicocijfer (het aantal ongevallen afgezet tegen het aantal gereden kilometers, de voertuigprestatie), in de gemeente Venray 0.638 is. Dit is hoger dan het gemiddelde van Limburg (0.523) en een vergelijkbare gemeente als Moerdijk (0.091), maar lager dan vergelijkbare gemeenten als Peel en Maas (1.130). Dit houdt in dat de kans op een ongeval op een 60 km/u weg in Venray ca. 20% hoger is dan op een gemiddelde weg in Limburg, 5x hoger is dan op een gemiddelde 60 km/u weg in Moerdijk maar meer dan de helft lager dan op een gemiddelde 60 km/u weg in Peel en Maas. Een hoog of laag risicocijfer hangt sterk samen met het wel of niet beschikken over beperkingen in de inrichting van dit type wegen.
Wanneer specifiek wordt gekeken naar de ongevallen komt naar voren dat in de periode 2016-2020 14% van het totaal aantal slachtoffers is gevallen op gemeentelijke 60 km/u wegen. Dat is meer dan in Weert (4,7%) maar minder dan in Peel en Maas (31%). De personenauto is het meest betrokken bij ongevallen en met deze modaliteit vallen ook de meeste slachtoffers (42%), gevolgd door de fiets (19%). Van de slachtoffers is 70% gevallen op een wegvak en 30% op een kruispunt. Wat betreft de locaties van de ongevallen dan valt op dat deze verspreid zijn door de hele gemeente.
Figuur 3: Locaties ongevallen 60 km/u wegen gemeente Venray (VIA, 2016-2020)