Risicothema 8: Oudere fietser

Vanwege de groeiende groep ouderen in bevolkingsopbouw en in deelname aan het verkeer, in combinatie met het aandeel aan slachtoffers op de fiets en het gebruik van de e-bike als nieuwe vervoermiddel, wordt deze groep kwetsbare en onervaren verkeersdeelnemers als risico aangemerkt.

Het aandeel 60-69-jarige (11,2%) is in de periode 2015 – 2019 gelijk gebleven. Het aandeel 70-plussers (van 10,2% naar 11,9%) in de gemeente Heerlen is in de periode 2015-2019 toegenomen, waardoor het totaal aandeel ouderen is toegenomen tot circa 23,0%. Dit aandeel ligt lager dan Sittard-Geleen (14,7% en 16,5%) en gelijk aan Helmond (11,2% en 11,9%). Relatief gezien wonen de meeste ouderen (65-plussers, conform de CBS- gegevens) in de volgende wijken:

  • Heerlen centrum – omgeving ‘t Loon (49%);

  • Meezenbroek Schaesbergerveld (40%);

  • Heerlerbaan (37%);

  • Welten Benzerade (36%);

  • Molenberg – omgeving Molenbergpark (36%);

  • Heerlerbaan (37%)

De landelijke trend is dat ouderen steeds langer mobiel blijven en dat ouderen steeds meer gebruik maken van ‘nieuwe’ vervoermiddelen zoals de elektrische fiets. De onervarenheid van de ouderen met deze nieuwe vervoermiddelen kan risico’s veroorzaken in het verkeer. Daarnaast laat de landelijke trend zien dat er een forse toename is van het bezit en gebruik van de e-bike (ANWB, 2020). De verwachting is dat deze trend zich doorzet in de komende jaren en daarmee een steeds groter onderdeel uit gaat maken van het fietssysteem in Nederland en de gemeente Heerlen.

De opkomst van de e-bike en speed-pedelecs zijn enkele van de ontwikkelingen die ervoor zorgen dat het steeds drukker wordt op de fietspaden en dat de kans op een ongeval groter wordt. Zo neemt het aantal voertuigsoorten die van dezelfde ruimte als de fiets gebruik maken toe en ook blijven ouderen steeds langer als fietser aan het verkeer deelnemen. Bovendien zijn er grote verschillen in massa, breedte en snelheid van al die verschillende vervoermiddelen die van het fietspad gebruik maken.

Kijkend naar de verkeersslachtoffers in de gemeente Heerlen dan betreft 18,4% van de slachtoffers iemand van 60 jaar of ouder. Ter vergelijking in de gemeente Sittard-Geleen bedroeg dit respectievelijk 29,4% en in Helmond 29,9%. Kijkend naar de ontwikkeling van het aantal slachtoffers in de laatste jaren dan ligt het aantal slachtoffers in de laatste drie jaar (2018-2020, 33 slachtoffers) hoger dan in de twee jaar daarvoor (2016-2017, 24 slachtoffers).

De meeste verkeersslachtoffers bij 60-plussers vallen met de fiets (11). In totaliteit zijn er 3 slachtoffers van 60+ gerekend tot de categorie e-bike.