Risicolocaties

De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.

Maastrichterstraat, Pastoor Savelstraat, Kerkstraat, Merkelbeekstraat, Europalaan, Akerstraat (gedeelte ten noorden van rotonde met Rembrandtstraat), Trichterweg en de Lindestraat: 50 km/u wegen, fiets en e-bike, brom- en snorfiets, snelheid in het verkeer

Deze wegen zijn onderdeel van een schoolroute voor basis- en/of voortgezet onderwijs. Tevens zijn het gebiedsontsluitingswegen en de hoofdfietsroutes richting het centrum van Brunssum vanaf de andere kernen. Het is dus aannemelijk dat veel langzaam en gemotoriseerd verkeer gebruik maakt van deze wegen. De wegen zijn niet goed ingericht volgens de richtlijnen van het CROW. Zo ontbreken vrijliggende fietsvoorzieningen. De snelheid die op de Maastrichterstraat (55 km/u) gereden wordt is met een V85 van 55 km/u acceptabel. Bij veel van deze wegen wordt er ook geparkeerd langs de rijbaan. Het in- en uitparkeren gebeurt hier over de fietsstrook heen wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Ook hebben op deze wegen in het verleden diverse ongevallen plaatsgevonden, waaronder met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en brom- en snorfietsers.

Daarnaast zijn er bij de Ds Boumastraat, St. Gregoriuslaan, Heidestraat, Hendrik van Veldekestraat, Kochstraat, Pijler, Kruisbergstraat, en Haefland ook geen veilige oversteek voorzieningen aanwezig voor voetgangers. Kortom, deze wegen behoeven aandacht voor de kwetsbare verkeersdeelnemer.

Prins Hendriklaan: 50 km/u wegen, fiets en e-bike, snor- en bromfiets, snelheid in het verkeer

De Prins Hendriklaan is een van de belangrijkste ontsluitingswegen van Brunssum. Tevens is de weg ook onderdeel van een route voor voortgezet onderwijs én kruisen diverse routes richting basisonderwijs. Het is daarom aannemelijk dat er hier veel interactie ontstaat tussen gemotoriseerd en diverse vormen van langzaam verkeer. De weg bestaat uit een hoofdrijbaan en een ventweg. De hoofdrijbaan is enkel toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer en op de ventweg (ook 50 km/u) komt al het verkeer samen. Tevens wordt de ventweg ook gebruikt door de bus. De inrichting van met name de ventweg voldoet niet aan de richtlijnen. De rijbaan is smal, fietsers zijn niet gescheiden, er wordt geparkeerd langs de rijbaan en oversteekvoorzieningen zijn onvoldoende aanwezig of niet volledig veilig. Deze oversteekvoorzieningen zijn veelal gefaciliteerd op de hoofdrijbaan en lopen niet door op de ventweg. De V85 op de hoofdrijbaan ligt hoger de geldende maximum snelheid. Op de ventweg ligt deze lager dan 50 km/u maar gezien de grote hoeveelheid interactie is een maximum snelheid van 30 km/u veiliger. In het verleden hebben er dan ook diverse ongevallen plaatsgevonden op zowel de hoofdrijbaan als de ventweg.

Raadhuisstraat, Rumpenerstraat: 50 km/u, ouderen

Bij de Raadhuisstraat en de Rumpenerweg wonen relatief veel ouderen. Het is aannemelijk dat zij zich verplaatsen (te voet of per (e-)fiets) richting de voorzieningen in het centrum of alle voorzieningen langs beide wegen. De wegen zijn toeleidende wegen richting het centrum en kennen daardoor relatief veel verkeer. De vele langsliggende voorzieningen zorgen eveneens voor het aantrekken van veel verschillende modaliteiten. De kans op interactie met ouderen is daarom relatief hoog. De wegen zijn ook niet volledig ingericht volgens de richtlijnen. Zo ontbreken op de wegvakken vrijliggende fietspaden en zijn er onvoldoende oversteekgelegenheden bij bijv. bushaltes. De vele voorzieningen zorgen er tevens voor dat men op veel verschillende plekken over wil steken. In het verleden hebben er op beide wegen diverse ongevallen plaatsgevonden.