Risicolocaties

De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.

Spaubeekerstraat (Neerbeek): 30 km/u, fiets, bromfiets

De Spaubeekerstraat geldt als doorgaande route tussen Beek en Spaubeek en tevens richting Geleen. De route wordt gebruikt door middelbare scholieren en is daarnaast onderdeel van routes richting het basisonderwijs (langs en kruisend). Deze schoolroutes en het feit dat het een doorgaande route betreft leiden tot extra verplaatsingen van langzame en kwetsbare verkeersdeelnemers, waaronder fietsers en bromfietsers. De Spaubeekerstraat kent echter geen fietsvoorzieningen, met interactie tussen de verschillende modaliteiten als gevolg. Deze interactie is tevens aanwezig op de veelal onoverzichtelijke kruispunten op de route. De mogelijkheid tot het parkeren van de auto langs de route zorgt eveneens voor een extra mogelijkheid tot interactie tussen auto’s en langzame, kwetsbare verkeersdeelnemers. De inrichting van de route is nog niet volledig volgens de richtlijnen van het CROW, kent (bijna) geen wegmarkering en hier hebben al enkele ongevallen plaatsgevonden. De onvoldoende verkeersveiligheid blijkt eveneens uit de negatieve CROSS-veiligheidsscore die deze wegen hebben: hoge snelheidsscore met hoge ongevallenscore.

Dorpstraat, Kupstraat, Soppestraat, Zandstraat: 50 km/u, fiets, bromfiets, ouderen, hellingspercentage

Deze aaneengesloten wegen kennen een maximumsnelheid van 50 km/u en betreffende de doorgaande route door de kern van Spaubeek. De route kent relatief veel hoogteverschil tussen het hoger gelegen Schimmert (vanaf Dorpstraat) en het lagergelegen Geleen (t.h.v. Zandstraat). De hellingen op de route als gevolg van het hoogteverschil en tevens de vele bochten op de route zorgen dat de route grotendeels onoverzichtelijk is. De route geldt echter als doorgaande route, eveneens voor landbouw- en vrachtverkeer. Tevens is de afrit van de autosnelweg A76 via Op ’t Veldje op de route aangesloten, met extra gemotoriseerd verkeer als gevolg. De route is echter ook onderdeel van routes naar het basis- en voortgezet onderwijs, waarbij deze schoolroutes de wegen eveneens kruisen. Daarnaast zijn enkele voorzieningen gelegen langs met name het noordelijke deel van de route en wonen rondom dit noordelijke deel eveneens relatief veel ouderen. Deze voorzieningen, schoolroutes en de ouderen die in het gebied wonen leiden tot extra verplaatsingen van langzame en kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit leidt ook op deze route tot interactie tussen deze kwetsbare verkeersdeelnemers en het (zwaar) gemotoriseerd verkeer. De mate van interactie wordt versterkt door het feit dat langs een groot deel van de route auto’s worden geparkeerd op of langs de fietssuggestiestroken, met een beperkte rijbaanbreedte en verstoorde fietsvoorzieningen als gevolg. De inrichting van de route is daarnaast nog niet volledig volgens de richtlijnen van het CROW, wat bijdraagt aan de gereden snelheid (V85 > 50 km/u).

Adsteeg, Schimmerterweg: fiets, bromfiets, hellingspercentage

Deze 80 km/u route tussen Schimmert en Beek wordt gekenmerkt door de vele bochten en de (korte) hellingen op de route. Het noordelijke deel van de route kent een relatief goede inrichting, dit geldt echter niet voor de ruime meerderheid van de route. Zo heeft het grootste deel van de route o.a. geen (vrijliggende) fietsvoorzieningen, een smal wegprofiel en een ongeloofwaardige snelheidslimiet. De route geldt echter als doorgaande (sluip)route en wordt veel gebruikt door landbouwverkeer, maar ook door (race)fietsers en bromfietsers. Deze interactie tussen de verschillende modaliteiten en de beperkte inrichting in combinatie met de onoverzichtelijkheid dankzij de bochten en hellingen zorgen ervoor dat deze route een risicolocatie betreft.

Gebiedsontsluitingswegen Beek-centrum (Maastrichterlaan, Wolfeynde, Raadhuisstraat, Brugstraat, Adsteeg, Stationstraat, Prins Mauritslaan): 50 km/u, fiets, bromfiets, ouderen

De GOW in het centrum van Beek kennen grotendeels een (te) hoge intensiteit aan gemotoriseerd verkeer. De wegen gelden hierbij niet alleen als doorgaande route voor autoverkeer maar zeker ook voor vracht- en landbouwverkeer. De V85 op deze wegen ligt daarnaast veelal hoger dan 50 km/u. De wegen worden echter eveneens veel gebruikt door langzame, kwetsbare verkeersdeelnemers: er wonen veel ouderen langs de wegen, veel voorzieningen liggen aan of nabij de wegen en de wegen maken veelvuldig onderdeel uit van routes naar het basis- en voortgezet onderwijs. Deze routes naar het onderwijs worden door vaak fietsend afgelegd, waarbij deze fietsroutes de GOW wegen eveneens kruisen. Een extra aandachtspunt hierbij betreft het schoolgaand verkeer richting de basisonderwijslocaties van KC Baeks Kompas. Deze basisschool is 1 augustus 2021 ontstaat uit een fusie van 2 scholen, echter zorgt dit voor extra kruisend verkeer op de GOW, voornamelijk op de Prins Mauritslaan.

De wegen worden dus gebruikt door veel verschillende modaliteiten, echter ontbreken op sommige delen nog fietsvoorzieningen. De inrichting van deze GOW is daarnaast nog niet volledig volgens de richtlijnen van het CROW en hier hebben al meerdere ongevallen plaatsgevonden. De onvoldoende verkeersveiligheid op deze wegen in het centrum van Beek blijkt eveneens uit de negatieve CROSS-veiligheidsscore die de meeste wegen hebben: hoge snelheidsscore met hoge ongevallenscore of hoge snelheidsscore met lage ongevallenscore.

Bedrijventerrein Makado: 50 km/u, fiets, bromfiets, ouderen

De 50 km/u wegen én kruispunten op het bedrijventerrein in Beek (rondom de Makado) kennen een sobere inrichting en een zeer beperkt gebruik van wegmarkeringen. De Makado en omliggende locaties leiden echter tot veel verplaatsingen van verkeer, zowel gemotoriseerd als langzaam verkeer. Fietsvoorzieningen ontbreken echter op deze wegen, met veel interactie tussen de verschillende modaliteiten als gevolg.