Overige aandachtspunten
In de voorgaande paragrafen zijn de prioritaire risicothema’s beschreven in de gemeente Beek. Het leveren van inspanning op deze risicothema’s is het meest effectief om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat betekent echter niet dat het niet nodig is om inspanning te leveren op de overige thema’s van het SPV. Uit de analyse zijn nog enkele andere aandachtspunten naar voren gekomen welke op zichzelf staand een risico vormen, maar er niet uit springen in de totale risicoanalyse (door o.a. kleinschaligheid of gebrek aan data):
60 km/u wegen rondom het vliegveld
De 60 km/u wegen rondom het vliegveld betreffen een aandachtspunt in de gemeente Beek. De maximumsnelheid op deze wegen wordt met regelmaat overschreden (V85 > 70 km/u) en de weginrichting kent nog ruimte voor verbetering qua inrichting volgens Duurzaam Veilig, zo blijkt eveneens voor in de vormtoets (voor de Vliegveldweg). Daarnaast kent de Vliegveldweg een negatieve CROSS veiligheidsscore: hoge ongevallenscore met hoge snelheidsscore.
Landbouwverkeer in het buitengebied
Landbouwverkeer is in de gemeente Beek een aandachtspunt, mede dankzij het aandeel aan buitengebied en de landelijke gemeente die Beek betreft. Hierbij geldt dat er twee verschillende situaties en dus aandachtspunten zijn. De eerste betreft wegen met een hoge intensiteit, echter met een ruimere rijbaanbreedte. De tweede situatie betreft wegen met een lage intensiteit, echter wel met een beperkte rijbaanbreedte, onder andere dankzij geparkeerde auto’s. In beide situaties zorgt de combinatie tussen langzaam verkeer en landbouwverkeer voor een risico en dus aandachtspunt.
Hellingen en hellingspercentages
Verschillende wegen in de gemeente Beek kennen voor Nederlandse begrippen relatief veel hoogteverschil. Dit betreft voornamelijk wegen tussen Schimmert/Genhout en Beek/Spaubeek, veroorzaakt door de hogere ligging van Schimmert en Genhout. Dit hoogteverschil en de daaruit volgende steile hellingspercentages zorgt dat met name langzamere weggebruikers (fietsers maar ook e-bikers en snor-/bromfietsers) bergafwaarts een hogere snelheid krijgen dan zij gewend zijn. Daarnaast zorgen de hellingspercentages (bergopwaarts) dat bewoners eveneens sneller gebruik maken van een e-bike en snor-/bromfiets.