Risicothema 4: Snelheid in het verkeer

Snelheid in het verkeer is een risico in Simpelveld. Op verschillende 30 km/u wegen wordt de maximumsnelheid met regelmaat overschreden. Dit hangt samen met de soms beperkte mate waarin de wegen voorzien zijn van de gewenste inrichting.

Met behulp van VIA Signaal Snelheden is de V85 op verschillende wegtypen bepaald. De gereden snelheden zijn gebaseerd op basis van Floating Car Data van HERE. Kanttekening bij de snelheidsinformatie op basis van Floating Car Data is dat de dekkingsgraad mogelijk laag is op rustigere wegen (30 en 60 km/u) wat de representativiteit beperkt. VIA Signaal Snelheden toont dat op 30 km/u wegen de maximumsnelheid met regelmaat wordt overtreden. De limietoverschrijdingen voor 30 km/u wegen zijn weergegeven in onderstaande figuur:

Figuur 5: V85 op 30 km/u wegen in de gemeente Simpelveld, september 2019

Kijkend naar het aantal snelheidsoverschrijdingen per kilometer weglengte per snelheidslimiet (december 2020) dan blijkt dat bij 30 km/u wegen het percentage overtredingen en zware overtredingen als gevolg van de snelheidsoverschrijding relatief groot is (ca. 50%), terwijl dit percentage bij 60 km/u bijna 100% is. De gereden snelheid op 60 km/u wegen wordt in deze analyse benoemd als aandachtspunt en komt daardoor later in de rapportage ter sprake.

Figuur 6: Snelheidsoverschrijdingen Simpelveld per kilometer weglengte per snelheidslimiet (december 2020)

Aan de hand van CROSS-score zijn de meest onveilige trajecten op basis van de ongevallen- én snelheidsscore in de gemeente bepaald. De wegen waarbij de snelheid een grote impact heeft (2,5 of meer op schaal 1-5) zijn:

  • Wijnstraat (betreft 60 km/u gedeelte)

  • Nijswillerweg (50 km/u)

  • Bocholtzerweg (30 en 50 km/u), Schiffelderstraat (30 km/u)

  • Pleistraat, Rolduckerweg (50 km/u)

Hieruit blijkt dat de onveilige trajecten waar snelheid een grote impact heeft grotendeels 50 km/u wegen betreffen, gevolgd door 30 en 60 km/u wegen. De gereden snelheid op 50 km/u wegen wordt in deze analyse eveneens benoemd als aandachtspunt en komt daardoor later in de rapportage ter sprake.