Overige aandachtspunten

In de voorgaande paragrafen zijn de prioritaire risicothema’s beschreven in de gemeente Gennep. Het leveren van inspanning op deze risicothema’s is het meest effectief om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat betekent echter niet dat het niet nodig is om inspanning te leveren op de overige thema’s van het SPV. De gemeente heeft nog een extra aandachtspunten benoemd, als gevolg van de lokale ervaring en signalen, welke uit objectieve data niet te onderbouwen is. Dit betreft de arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten

In de afgelopen jaren neemt het aandeel Oost-Europeanen toe in de bevolking van Noord-Limburg. Zo telde de regio in 2012 nog 12.640 werkende arbeidsmigranten en waren zij goed voor ruim 8 procent van het totaal aantal werkenden in Noord-Limburg. Dit aantal is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Tussen 2012 en 2016 steeg het aantal in de regio geregistreerde Polen met ruim 60 procent. De regionale economie is erg afhankelijk geworden van deze arbeidsmigranten. De gemeenten met veel landbouwactiviteit, industrie en logistiek hebben relatief veel arbeidsmigranten waaronder dus Poolse inwoners.

Over het gedrag van arbeidsmigranten is weinig bekend. Op de Siebengewaldseweg en Langeven wordt de maximale snelheid met regelmaat overtreden. Door de resultaten van de verkeerstellingen naast het dienstenschema van een grote logistieke dienstverlener te leggen (een bedrijf waar veel arbeidsmigranten werken) en door een observatie op de Langeven waarbij hufterig verkeersgedrag door deze groep is waargenomen, is geconcludeerd dat een groot deel van deze snelheidsoverschrijdingen wordt veroorzaakt door arbeidsmigranten die bij een grote logistieke dienstverlener werken.

Voor zover algemene landelijke cijfers beschikbaar zijn over de betrokkenheid van arbeidsmigranten bij verkeersongevallen, wijzen deze er niet eenduidig op dat Oost-Europeanen méér dan gemiddeld bij ongevallen betrokken zijn. Echter, arbeidsmigranten scoren wel relatief hoger bij drank gerelateerde incidenten (verkeersongevallen, overlast incidenten, algemeen en niet specifiek in Gennep). Waarschijnlijk wijkt dit beeld bij Gennep iets af. De cijfers die namelijk wel bekend zijn rondom ongevallen met arbeidsmigranten in de gemeente Gennep tonen dat in de periode 2016-2020 bij 3 van de 13 ongevallen (circa 23%) op 50 km/u wegen een auto betrokken was met Pools kenteken. Bij de wegen met andere snelheidsregimes is geen clustering van nationaliteit te zien.

Oudere fietser

De gemeente Gennep is aan het vergrijzen. De CBS-data laat zien dat het aandeel ouderen (60+) in de gemeente van 2014 tot 2019 gegroeid is van 27,8% naar 31%. De landelijke trend is dat ouderen steeds langer mobiel blijven en dat ouderen steeds meer gebruik maken van ‘nieuwe’ vervoermiddelen zoals de elektrische fiets. De onervarenheid van de ouderen met deze nieuwe vervoermiddelen kan risico’s veroorzaken in het verkeer. Daarnaast laat de landelijke trend zien dat er een forse toename is van het bezit en gebruik van de e-bike (ANWB, 2020). De verwachting is dat deze trend zich doorzet in de komende jaren en daarmee een steeds groter onderdeel uit gaat maken van het fietssysteem in Nederland en de gemeente Gennep.

Kijkend naar de verkeersslachtoffers op de fiets in de gemeente Gennep dan valt 17% in de leeftijdscategorie 60-plus (2 van de 12). Op de e-bike hebben er geen ongevallen plaatsgevonden. In Bergen is dit aantal 37,5% en in Mook en Middelaar is dit respectievelijk 42%. Het aandeel oudere fietsslachtoffers is dus relatief laag in de gemeente maar vanwege de toename in vergrijzing en fietsgebruik onder de ouderen is dit wel een aandachtspunt voor de gemeente Gennep. De meeste ongevallen met oudere fietsers/e-bikers vinden plaats op 50 km/u wegen en 30 km/u wegen (beide 50%), met een vergelijkbaar aandeel op wegvakken en kruispunten.