Risicolocaties
De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.
Julianaweg, Duivenstraat, Dorpsstraat, Wesch, Klompestraat, Pley, Dorpstraat, Bovenstraat: 50 km/u, fietsers, ouderen
Deze wegen betreffen 50 km/u wegen in de kernen Sint Geertruid, Mheer en Noorbeek en liggen op de doorgaande route door deze kernen. Deze wegen voldoen niet aan de gewenste inrichting volgens Duurzaam Veilig. Zo ontbreken vrijliggende fietspaden of andere fietsvoorzieningen, kennen zijstraten geen duidelijke uitritconstructies en wordt deels geparkeerd langs de rijbaan. Het ontbreken van deze gewenste inrichtingskenmerken dragen bij aan een onveiligere situatie voor fietsers en overige kwetsbare verkeersdeelnemers.
De route betreft echter een toeristische route, die veelal wordt gebruikt door motoren, e-bikers en wielrenners. De wegen maken tevens grotendeels onderdeel uit van routes richting het basis- en voortgezet onderwijs. Het ontbreken van fietsvoorzieningen zorgt dat de balans tussen vorm, functie en gebruik van deze wegen onvoldoende is. Hierbij geldt tevens dat langs de route meerdere voorzieningen zijn gelegen, wat eveneens zorgt voor extra verplaatsingen, veelal door ouderen (op de fiets). Naast fietsers en overige kwetsbare verkeersdeelnemers wordt deze route eveneens gebruikt door landbouwverkeer, wat leidt tot grote massaverschillen tussen de verkeersdeelnemers.
Op de wegen hebben al meerdere ongevallen (inclusief slachtoffers) plaatsgevonden, eveneens met fietsers. Daarnaast ligt op een deel van de route de gereden snelheid te hoog, dit sluit aan bij de sobere inrichting van de wegen. De ongevallen en de gereden snelheid leiden op veel wegen tot een negatieve CROSS veiligheidsscore.
Kruispunten met provinciale weg N278 – Margraten, Cadier en Keer: fietsers, 30 km/u
De provinciale weg N278 betreft een belangrijke verkeersader in het Heuvelland en geldt als doorgaande route richting Maastricht. Dit zorgt dat de intensiteit op deze provinciale weg hoog ligt. Voor de dorpen Margraten en Cadier en Keer geldt de N278 als ontsluitingsweg richting de kern. Dit zorgt voor veel verplaatsingen tussen de N278 en de zijtakken (veelal 30 km/u) richting Margraten en Cadier en Keer. Deze kruispunten zijn een aandachtspunt qua risicolocaties, aangezien veel fietsers en wielrenners gebruikmaken van de N278, als doorgaande route. Dit conflicteert met afslaand verkeer richting de kernen Margraten en Cadier en Keer.