Overige aandachtspunten

In de voorgaande paragrafen zijn de prioritaire risicothema’s beschreven in de gemeente Peel en Maas. Het leveren van inspanning op deze risicothema’s is het meest effectief om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat betekent echter niet dat het niet nodig is om inspanning te leveren op de overige thema’s van het SPV. Uit de analyse zijn nog enkele andere aandachtspunten naar voren gekomen welke op zichzelf staand een risico vormen, maar er niet uit springen in de totale risicoanalyse (door o.a. kleinschaligheid of gebrek aan data):

Veilige infrastructuur: 80 km/u wegen

De gemeente Peel en Maas kent een laag aandeel (9%) aan 80 km/u wegen. De inrichting van deze 80 km/u wegen is nog niet overal als gewenst, zo blijkt ook uit de vormtoets. De 7 ingevulde wegen kennen een gemiddeld cijfer van een 4, waardoor deze net een voldoende (4-5,5) scoren. De inrichting van de 80 km/u wegen betreft dan ook een aandachtspunt. Het gemiddelde risicocijfer op de 80 km/u wegen ligt echter lager dan het gemiddelde in Limburg en het aantal letselslachtoffers is de laatste jaren afgelopen. Het risicocijfer in Panningen en Kessel ligt echter hoger dan het gemiddelde in Limburg.

Bromfiets

Het aandeel aan bromfietsers (3,5%) in de gemeente Peel en Maas is de afgelopen jaren gelijk, dit aandeel ligt lager dan het aandeel in Leudal (4,6%) en het aandeel in Horst aan de Maas (4,3%). Het aandeel aan bromfietsslachtoffers met letsel ligt in Peel en Maas (10%) echter hoger dan in beide andere gemeenten (beiden 6%). Het aantal slachtoffers is de laatste jaren echter afgenomen in Peel en Maas, van 4 in 2017 en 2 in 2018 en 2019 naar 0 in 2020. Ondanks dat het aandeel van bromfietsers in de gemeente laag ligt, geldt de bromfietser als aandachtspunt qua verkeersveiligheid.

Snelheid in het verkeer

De gereden snelheid op 30 en 50 km/u wegen betreft een aandachtspunt. Gebleken is dat het aandeel snelheidsoverschrijdingen op deze wegen op 40-50% ligt, waarbij dit vaak voornamelijk (lichte) overtredingen zijn. Voor de 30 km/u wegen geldt dat de gereden snelheden op de wegen in Meijel en Panningen de meeste aandacht verdienen.

De gereden snelheid op de Middenpeelweg (80 km/u) betreft tevens een aandachtspunt. Dit betreft echter een weg van de Provincie Limburg.

Arbeidsmigranten

In de afgelopen jaren neemt het aandeel Oost-Europeanen toe in de bevolking van Noord-Limburg. Zo telde de regio in 2012 nog 12.640 werkende arbeidsmigranten en waren zij goed voor ruim 8 procent van het totaal aantal werkenden in Noord-Limburg. Dit aantal is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Tussen 2012 en 2016 steeg het aantal in de regio geregistreerde Polen met ruim 60 procent. De regionale economie is erg afhankelijk geworden van deze arbeidsmigranten. De gemeenten met veel landbouwactiviteit, industrie en logistiek hebben relatief veel arbeidsmigranten en dus Poolse inwoners.

Kijkend naar de gemeente Peel en Maas dan geldt dat hier in 2021 >4.200 arbeidsmigranten wonen, wat inhoudt dat minimaal 10% van de bevolking arbeidsmigranten zijn. De gemeente heeft in beeld waar de grootste concentraties van arbeidsmigranten zijn, waarbij in onderstaande tabel en figuur de locaties met ≥ 50 arbeidsmigranten zijn aangegeven en weergegeven.

Locatie

Kern

Aantal personen

Krayel 20

Maasbree

750

Napoleonsbaan Noord 4

Baarlo

700

Vieruitersten 25

Meijel

400

Middenpeelweg 4b

Maasbree

316

Molenheg 18B

Egchel

200

Rozendaal 8

Maasbree

200

Onderste Horst 1A

Maasbree

175

Lorbaan 16

Grashoek

80

Bovensbos 1

Helden

77

Zandberg 15A

Helden

74

Raadhuisplein 6

Meijel

70

Groenstraat 4

Kessel

62

Baarloseweg 53A

Helden

50

Tabel 9: Vestigingslocaties arbeidsmigranten

* Het aantal personen is allemaal circa. Op enig moment kunnen er wat meer en dan wat minder aanwezig zijn. Maar dit zijn ongeveer de maximale aantallen.

Figuur 13: Vestigingslocaties ≥ 50 arbeidsmigranten in Peel en Maas

Kijkend naar de aantallen per woonplaats dan blijkt dat in Maasbree de meeste arbeidsmigranten wonen, gevolgd door Baarlo en Meijel.

Kern

Aantal personen

Maasbree

1673

Baarlo

840

Meijel

550

Helden

352

Egchel

240

Kessel

207

Beringe

140

Grashoek

140

Panningen

80

Tabel 10: # arbeidsmigranten per woonplaats

Over het gedrag van arbeidsmigranten is weinig bekend. Wel heeft een recente snelheidscontrole van de politie nabij de grens aangetoond dat bij ca. 52% van alle snelheidsovertredingen tijdens deze controle de voertuigen waren voorzien van een niet-Nederlands kenteken.

Voor zover cijfers beschikbaar zijn over de betrokkenheid van arbeidsmigranten bij verkeersongevallen, wijzen deze er niet eenduidig op dat Oost-Europeanen méér dan gemiddeld bij ongevallen betrokken zijn. Dat inzicht wordt verkregen door de Limburgse politiecijfers. Echter, arbeidsmigranten scoren wel relatief hoger bij drank gerelateerde incidenten (verkeersongevallen, overlast incidenten, algemeen en niet specifiek in Peel en Maas).

De cijfers die wel bekend zijn rondom ongevallen met arbeidsmigranten in de gemeente Peel en Maas tonen dat in de periode 2016-2020 in totaal 51 keer een Poolse bestuurder betrokken is geweest bij een ongeval en dat 6 van de 87 letselslachtoffers Pools waren. De 2 dodelijke slachtoffers in de gemeente in de periode 2016-2020 betreffen tevens Poolse bestuurders. De ongevallen waarbij een Poolse bestuurder betrokken was hebben verspreid door de gemeente plaatsgevonden.