Toelichting overige aandachtspunten voor de regio
Veilige infrastructuur: 80 km/u wegen (gemeentelijk)
In de gemeente Bergen, Gennep en Venray zijn gemeentelijke 80 km/u wegen een prioritair risico. In de gemeente Peel en Maas is dit een aandachtspunt. In deze gemeenten is het aandeel 80 km/u wegen circa 20%. Op het grootste deel van dit type wegen in deze gemeenten is qua inrichting conform Duurzaam Veilig nog veel ruimte voor verbetering. De wegen kenmerken zich met name door het ontbreken van een vrijliggend fietspad, het ontbreken van een gescheiden middenberm en een onvoldoende brede obstakelvrije zone. De wegen kennen slechts een beperkt aantal snelheidsoverschrijdingen, wat naar verwachting samenhangt met de uitstraling van de weg die past bij een 60 km/u snelheidslimiet. De beperkingen in de inrichting leiden in combinatie met de grote aantallen (verschillende typen) verkeer tot risico’s. Op de 80 km/u wegen in deze gemeenten heeft tussen de 20% en de 30% van het totaal aan ongevallen per gemeente plaatsgevonden. Om de ongevallen in het juiste perspectief te zetten zijn deze afgezet tegen het aantal gereden kilometers op 80 km/u wegen (het risicocijfer). Het risicocijfer is in deze gemeenten hoger dan het Limburgs gemiddelde. In alle gemeenten is de personenauto het vaakst betrokken bij een ongeval en is de automobilist tevens het vaakst slachtoffer.
Kwetsbare verkeersdeelnemers: ouderen
Ouderen zijn een prioritair risico in Beesel, Bergen en Peel en Maas en een aandachtspunt in Venlo.
In al deze gemeenten neemt het aandeel ouderen in bevolkingssamenstelling al jaren toe en deze vergrijzing zet door tot 2035. Dat betekent een verwachte toename van het aantal en aandeel ouderen in het verkeerssysteem. De landelijke trend is dat ouderen steeds langer mobiel blijven en dat ouderen steeds meer gebruik maken van ‘nieuwe’ vervoermiddelen zoals de elektrische fiets. De verwachting is dat deze trend zich in de komende jaren doorzet en daarmee een steeds groter onderdeel uit gaat maken van het fietssysteem in Nederland en de regio Noord-Limburg. De onervarenheid van de ouderen met deze nieuwe vervoermiddelen alsmede het vertraagde reactievermogen ook gerelateerd aan de traditionele vervoerswijzen (personenauto, fiets) kan risico’s veroorzaken in het verkeer. In de praktijk heeft dat al geleid tot ongevallen. In deze gemeenten is zo’n 27% van de letselslachtoffers 60+. De ongevallen met ouderen vallen relatief gezien het vaakst in combinatie met de fiets/e-bike of met de personenauto, maar ook het aantal oudere slachtoffers te voet of op de brom-/snorfiets.
Onervaren verkeersdeelnemers: Arbeidsmigranten
In de afgelopen jaren neemt het aandeel Oost-Europeanen toe in de bevolking van Noord-Limburg. Zo telde de regio in 2012 nog 12.640 werkende arbeidsmigranten en waren zij goed voor ruim 8 procent van het totaal aantal werkenden in Noord-Limburg. Dit aantal is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Tussen 2012 en 2016 steeg het aantal in de regio geregistreerde Polen met ruim 60 procent. De regionale economie is erg afhankelijk geworden van deze arbeidsmigranten. De gemeenten met veel landbouwactiviteit, industrie en logistiek – Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray en Venlo – hebben relatief veel arbeidsmigranten en dus Poolse inwoners.
Aandacht dient uit te gaan naar de routes die arbeidsmigranten vanuit deze locaties afleggen richting hun werk en eventuele voorzieningen. Voor zover cijfers beschikbaar zijn over de betrokkenheid van arbeidsmigranten bij verkeersongevallen, wijzen deze er niet eenduidig op dat Oost-Europeanen méér dan gemiddeld bij ongevallen betrokken zijn. Echter, arbeidsmigranten scoren wel relatief hoger bij drank gerelateerde incidenten (verkeersongevallen, overlast incidenten).