Bijlage 1: werkwijze risicoanalyse

De risicoanalyse is uitgevoerd conform het proces ‘stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV’. Dit proces beschrijft een data-analyse waarbij per beleidsthema de volgende stappen worden doorlopen:

  1. Cultuur en structuur: hebben we veel of weinig van een bepaald thema in onze gemeente en kunnen we iets zeggen over een groei of daling in de komende jaren? Dit omvat ook de voertuigprestatie: wordt er veel of weinig gereden op, in of door een bepaald risicothema? Bijvoorbeeld:

    1. Aandeel 50 km/u wegen, aandeel ouderen of aandeel personenauto’s

    2. De ontwikkeling van het aantal ouderen in de komende jaren (vergrijzing of vergroening)?

    3. Hoeveel gebruik maken we nu van de fiets en gaan we in de toekomst meer of minder fietsen? Gaan we meer of minder gebruik maken van de personenauto?

  2. Weginrichting: hoe is de balans tussen vormgeving, functie en gebruik op wegen die relevant zijn voor het risicothema? Welke routes worden gereden? Bijvoorbeeld:

    1. Zijn de 30 km/u wegen goed ingericht? Aan welke richtlijnen voldoen ze wel en niet?

    2. Zijn de 50 km/u wegen niet té druk?

    3. Waar liggen de fietsroutes? Waar liggen de schoolroutes?

  3. Gedrag: hoe gedraagt men zich omtrent het risicothema? Bijvoorbeeld:

    1. Waar rijdt men te hard?

    2. Hoe gedraagt een fietser zich in het verkeer?

  4. Ongevallen: hoe komt het risicothema terug in de ongevallenstatistieken?

    1. Waar zijn de ongevallen met een bromfietser, fietser, oudere verkeersdeelnemer, etc. Gebeurd?

    2. Wat voor type ongevallen zijn het?

Voor enkele risicothema’s is niet voor elke stap uit het stappenplan informatie beschikbaar, deze stap is er dan tussenuit gelaten. Ook is in de analyse voor verschillende informatiebronnen een vergelijking gemaakt met vergelijkbare gemeenten. Dit is gedaan om data in het juiste perspectief te zetten en zo te kunnen bepalen of een getal ‘hoog’ of ‘laag’ is. Voor thema’s waar zeer weinig data van beschikbaar is (bijv. landbouwverkeer) is in deze fase nog gebruik gemaakt van de ervaring van de ambtenaar: wordt een bepaald thema als risico ervaren in de gemeente? Van de thema’s Rijden onder invloed, Afleiding in het verkeer en Verkeersovertreders is eveneens weinig lokale data beschikbaar. Omdat deze thema’s landelijk veel aandacht hebben en ze zonder meer ook in de gemeenten in de regio spelen is ervoor gekozen om ze in elke regiogemeente als prioritair te benoemen.