Risicolocaties
De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.
Vrijliggende fietspaden langs 50 km/uur wegen: Fiets en e-bike, 50 km/uur wegen
80% van de 50 km/uur wegen in de gemeente beschikt niet over vrijliggende fietspaden. Dit hoeft niet perse een risico te zijn voor alle 50 km/uur wegen (denk bijvoorbeeld aan industrieterreinen) maar is een belangrijk aandachtspunt voor de gemeente. Het risico is het grootst op wegen die onderdeel uitmaken van een schoolroute voor basis- en/of voortgezet onderwijs, wegen die onderdeel zijn van belangrijke fietsroutes, wegen waar de snelheid wordt overschreden of wegen waar zich veel voorzieningen bevinden. Tevens zijn het gebiedsontsluitingswegen en de hoofdfietsroutes richting de kernen van Maasgouw. Het is dus aannemelijk dat veel langzaam en gemotoriseerd verkeer gebruik maakt van deze wegen. De wegen zijn niet goed ingericht volgens de richtlijnen van het CROW. Bij veel van deze wegen wordt er ook geparkeerd langs de rijbaan. Het in- en uitparkeren gebeurt hier over de fietsstrook heen wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Daarnaast hebben op deze wegen in het verleden diverse ongevallen plaatsgevonden, waaronder met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en brom- en snorfietsers. Daarnaast speelt de oversteekbaarheid van deze wegen mee in de verkeersveiligheid. Er zijn vaak geen, of weinig oversteekvoorzieningen aanwezig. Dit is ook een aandachtspunt voor de gemeente.
Heerbaan: Ouderen, 50 km/uur, snelheid in het verkeer
De Heerbaan is de doorgaande weg door de kern Heel die Beegden en Panheel verbindt. Ten noorden van de Heerbaan wonen veel 65+’ers die gebruik maken van de voorzieningen aan de dorpsstraat in Heel of de Heerbaan. Om hier te komen moeten ze de Heerbaan oversteken. Echter zijn de voetgangersoversteek voorzieningen hier niet naar behoren. Dit kan een risico vormen in de gemeente. We zien dat met een V85 van 57.5 km/uur de snelheid op de Heerbaan ook regelmatig wordt overschreden.
Molenweg: Fiets en e-bike, 50 km/uur wegen, ouderen
Deze weg doorgaande weg in Maasbracht waar veel ouderen in de buurt wonen. Daarnaast is het een route richting o.a. voorzieningen in de kern van Maasbracht en zijn er veel voorzieningen langs deze weg. Ook is deze weg onderdeel van routes voor BO (richting Basisschool de Toermalijn). Dat maakt het aannemelijk dat zich hier relatief veel fietsverkeer concentreert. Tegelijkertijd zorgen de aan de weg gelegen voorzieningen ook voor de aanwezigheid van relatief veel gemotoriseerd verkeer. Ook wonen er relatief veel ouderen in de omgeving. Er ontstaat hier dus op diverse locaties interactie. De weg is niet goed ingericht volgens de Duurzaam Veilig richtlijnen. Zo zijn er geen vrijliggende fietspaden of zelfs fietssuggestiestroken gerealiseerd. Ook wordt er langs de rijbaan geparkeerd waardoor hier veel kruisende verkeersbewegingen plaats vinden. In het verleden hebben hier ook verschillend ongevallen plaatsgevonden, zo ook met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers.
Hoofdstraat: Fiets en e-bike, 50 km/uur wegen, ouderen, snelheid in het verkeer
De Hoofdstraat is een straat tussen het Julianakanaal en de A2. Er is een deel van deze weg uitgevoerd in 30 km/uur en een deel in 50 km/uur. Voornamelijk het 50 km/uur gedeelte van deze weg behoeft aandacht. Aan deze straat (en in het centrum van Maasbracht) wonen relatief veel ouderen. Het is aannemelijk dat zij zich verplaatsen (te voet of per (e-)fiets) richting de voorzieningen in het centrum of alle voorzieningen langs beide wegen. De wegen zijn toeleidende wegen richting het centrum en kennen daardoor relatief veel verkeer. De kans op interactie met ouderen of fietsers is daarom relatief hoog. De wegen zijn ook niet volledig ingericht volgens de richtlijnen. Zo ontbreken op de wegvakken vrijliggende fietspaden en zijn er onvoldoende oversteekgelegenheden bij bijv. bushaltes. Op sommige wegvakken zijn ook de fietssuggestiestroken zeer smal. We zien ook voor beide delen van de weg (30- en 50 km/uur) dat de snelheden overschreden worden.
Wilhelminalaan en Nieuwendijk, Stevensweert: Fiets en e-bike, 50 km/uur wegen, snelheid in het verkeer
De Wilhelminalaan – Nieuwendijk is een ontsluitingsroute voor Stevensweert. Ook is deze weg onderdeel van routes voor BO en is ligt Basisschool de Maasparel langs deze wegen. Dat maakt het aannemelijk dat zich hier relatief veel fietsverkeer concentreert. Tegelijkertijd zorgt de doorgaande functie van de weg ook voor de aanwezigheid van relatief veel gemotoriseerd verkeer. Er ontstaat hier dus op diverse locaties interactie. De weg is niet goed ingericht volgens de Duurzaam Veilig richtlijnen. Zo zijn er geen vrijliggende fietspaden of zelfs fietssuggestiestroken gerealiseerd. Door deze inrichting is het ook aannemelijk dat de snelheid hier wordt overschreden.