Risicolocaties

De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.

Maastrichterlaan, Maastrichterweg, Hovenstraat en Veeweg: 30 km/u, fiets en e-bike, ouderen, bromfietsers

Deze 30 km/u wegen gelegen in Waubach maken allen onderdeel uit van routes naar het basisonderwijs en deels naar het voortgezet onderwijs. Een basisonderwijs locatie is daarnaast gelegen aan de Veeweg en de routes naar het BO doorkruisen tevens deze wegen. De wegen kennen echter geen fietsvoorzieningen en de geparkeerde auto’s zorgen voor een beperkte ruimte voor fietsers, met interactie met gemotoriseerd verkeer als gevolg. Echter niet alleen het onderwijs maar tevens de nabijgelegen voorzieningen (voornamelijk Hovenstraat) en de ouderen die in het gebied wonen leiden tot extra verplaatsingen van langzaam en kwetsbare verkeersdeelnemers. De wegen zijn niet goed ingericht volgens de richtlijnen van het CROW. Zo wordt o.a. de snelheid van autoverkeer onvoldoende geremd en bestaat de wegdekverharding uit asfalt in plaats van de gewenste klinkers. Deze onvoldoende verkeersveiligheid blijkt eveneens uit de negatieve CROSS-veiligheidsscore die een deel van de wegen heeft: hoge snelheidsscore met hoge ongevallenscore, waarbij voornamelijk op (kruispunten op) de Maastrichterlaan en Hovenstraat meerdere ongevallen hebben plaatsgevonden.

De Wendelstraat en Hoofdstraat (ten zuiden van Einsteinstraat: 30 km/u, fiets, bromfiets

Deze aaneengesloten wegen met een maximumsnelheid van 30 km/u maken onderdeel uit van routes naar het basis- en voortgezet onderwijs. Het centrum met voorzieningen ligt daarnaast in het verlengde. Beide aspecten leiden tot extra verkeer, voornamelijk langzaam verkeer. De inrichting van de wegen is echter nog niet als gewenst volgens de richtlijnen van het CROW. Daarnaast kent de weg geen fietsvoorzieningen en door de geparkeerde auto’s is de ruimte voor fietsers beperkt en wordt de kans op interactie met gemotoriseerd verkeer groter.

Hoofdstraat (ten noorden van Einsteinstraat): 30 en 50 km/u, fiets en e-bike, ouderen, bromfietsers

Dit deel van de Hoofdstraat is de doorgaande route door de kern van Schaesberg en kent gedeeltelijk een maximumsnelheid van 30 km/u en deels van 50 km/u. Langs de Hoofdstraat zijn meerdere voorzieningen gelegen en daarnaast wonen hier relatief veel ouderen. Ook maakt de weg onderdeel uit van BO en VO routes en is een basisschool nabij gelegen. Het is dus aannemelijk dat veel langzaam en gemotoriseerd verkeer gebruik maakt van deze wegen en tevens van de rotonde gelegen nabij de Markt. Deze rotonde kent geen vrijliggende fietspaden, met extra interactie tussen de verschillende modaliteiten als gevolg. De inrichting van de weg is daarnaast nog niet volledig volgens de richtlijnen van het CROW en in het verleden zijn hier al meerdere verkeersslachtoffers gevallen.

Rotondes Hoogstraat en rotonde Kampstraat: 30 en 50 km/u, fiets en e-bike, ouderen, bromfiets

Deze drie rotondes in het centrum van Landgraaf zijn gelegen op ontsluitingswegen door de kern en kennen een maximumsnelheid van 50 km/u. Twee rotondes zijn gelegen nabij voorzieningen (Op De Kamp) en daarnaast wonen in dit gebied veel ouderen. Deze voorzieningen leiden tot extra langzaam én gemotoriseerd verkeer en daarnaast ligt de intensiteit op de gebiedsontsluitingswegen hoger dan de beschikbare capaciteit. De wegen maken daarnaast deel uit van routes naar het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De rotondes kennen echter geen vrijliggende fietspaden, wat leidt tot extra veel interactie tussen de kwetsbare verkeersdeelnemers en het gemotoriseerd verkeer op de rotondes.

Gebiedsontsluitingswegen (50 km/u) in centrum Landgraaf: 50 km/u, fiets en e-bike, ouderen, bromfiets

De gebiedsontsluitingswegen in het centrum van Landgraaf kennen grotendeels een te hoge intensiteit (autoverkeer) voor de capaciteit van de wegen en de wegen zijn niet goed ingericht volgens de richtlijnen van het CROW. Naast een te hoge intensiteit van autoverkeer is het daarnaast aannemelijk dat de wegen veelvuldig worden gebruikt door fietsers, e-bikers en bromfietsers: naast en in de buurt van de wegen liggen veel voorzieningen, er zijn BO en VO locaties nabij gelegen, de wegen zijn (in de langsrichting én kruisend) onderdeel van routes naar het basis- en voortgezet onderwijs en er wonen veel ouderen rondom deze gebiedsontsluitingswegen. Dit alles zorgt voor veel interactie tussen kwetsbare verkeersdeelnemers en motorvoertuigen, zeker ook op de kruispunten. Deze onvoldoende verkeersveiligheid blijkt eveneens uit de negatieve CROSS-veiligheidsscore die een deel van de wegen heeft: hoge snelheidsscore met hoge ongevallenscore. Op deze gebiedsontsluitingswegen in het centrum van Landgraaf hebben dan ook al meerdere ongevallen plaatsgevonden, vaak met letselslachtoffers als gevolg.